ÇİFTE NAZİRE

Yorgan.jpgMilletin üstünden çaldın yorganı
Koştu hırsızın, üleşti kalanı
Namert yasak etmiş merde taamı
Söylesen n’olacak, söylemesen ne?




Günay Tulun 


"Bu taşlama; Aşık Mahzunî Şerif'in alttaki nefis dörtlüğüne olduğu kadar, ülkemiz kaynaklarını ceplerine taşıma gayreti içindeki tüm talancılara karşı da karşılıktır."
Soğan
Milletin sırtından doyan doyana.
Bunu gören yürek nasıl dayana.
Yiğit muhtaç olmuş kuru soğana.
Bilmem söylesem mi söylemesem mi?


Bu tarihten sonra bir mucize olur da talancılar arasından utanmaya başlayan birileri çıkar mı dersiniz? Eğer derseniz, bence çoooooook çok çok beklersiniz. 
[Üzerinden yorganı çekilen milletin bir kısmının sıraya geçtiği yardım kuyruğu fotoğrafı, 2009 yılında güzide kentlerimizden Edirne'de çekilmiştir.] 

BİR DE FIKRAM VAR
Nasreddin Hoca"ya atfedilen aşağıdaki fıkrayı geçmişte iyi bir gazete olan Vatan'ın, bugün Halk TV'de program yapan değerli yazarlarından Sayın Can Ataklı anlatmıştı. Aynen aktarıyorum: 

Sabah Bülent Tanla aradı; Bugün bir fıkra dinledim, tam Türkiye’ye uyuyor dedi. Tabii hemen anlatmasını istedim. Fıkra Nasreddin Hoca fıkrası. Hoca karısıyla yatakta uyurken eve hırsız girmiş, çalacak bir şey bulamayınca Hoca ve karısının üzerindeki yorganı alıp kaçmış.
Karısı üstü açılınca uyanmış ve hâlâ uyuyan Hoca’yı dürtmüş “Kalk! Kalk, hırsız yorganı çalmış. Koş da yakala” demiş.
Hoca uykusunu hiç bölmeden “Amaaan! Yorganı almış işte, ya yastığı alsaydı? Uykumuz kaçardı vallahi!” diyerek uykusuna devam etmiş.
Tanla “Türkiye’nin yorganı çalınıyor, biz yastığı kurtardık diye seviniyoruz” yorumunu yaptı. İki üç saat sonra Tanla yine aradı. Fıkrayı bir arkadaşına anlatmış. O da ekleme yapmış: “Yorgan çoktan gitti. Artık yataktakileri de götürüyorlar.” . 


İşin ilginç yanı ne biliyor musunuz?
Benim taşlamam, bu fıkranın anlatılmasından bir yıl önce yayınlandı. Âşık Mahzuni Şerif 1940-2002 yılları arasında yaşadı. Nasreddin Hoca'nın olayıysa yaklaşık 800 yıl önce... 


Yanisi şu; o
 günlerden bugüne milleti soyanların âdeti hiç değişmemiş. Hatta hem becerileri artmış hem daha organizeler hem de daha yüzsüz. Milletinse gaflet içinde uyuması ve kula kul olma sevdası artarak devam etmiş. 

Ahlaksızlar, önce yorganı çalıp "İyi ki yastığı da almamış!" diye şükrettiriyorlar. Derken sıra ona da geliyor. Bu kez yatağın kaldığına sevindiriyorlar. Alışmış durur mu? Durmaz tabii...Ses çıkmadığını gören hırsız, gelip yatağı da götürüyor.Sonraki hedefse uyuyanların ta kendisi...E, geriye ne kaldı ki? 

Saygıyla...
Günay Tulun